Psychologenpraktijk Vandaag

Behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) / Irritable Bowel Syndrome (IBS)

Wat is Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

PDS wordt een functionele stoornis genoemd. Dat wil zeggen dat als je de darmen onderzoekt je geen zichtbare afwijkingen zult vinden. Echter als je mensen met PDS vergelijkt met mensen zonder PDS dan zijn er in ieder geval 2 verschillen meetbaar en merkbaar:

Ten eerste: Bij PDS is de beweeglijkheid van de darmen verstoord, dat wil zeggen dat de darmen te snel (diarree) of te langzaam kunnen werken (obstipatie), of dat er een afwisseling is van een te snelle en een te langzame werking. Ook kunnen de darmen plots samentrekken wat leidt tot koliekachtige krampen en pijnen.

Ten tweede: Mensen met PDS zijn in de darmen pijngevoeliger dan andere mensen. Dat geldt niet perse voor andere lichaamsdelen.

Spanningen: een derde factor van belang: Meestal maken spanningen de klachten erger, dat geldt niet alleen perse voor PDS maar eigenlijk voor iedere ziekte of klacht.

Is PDS psychisch?

Dat een psychologische behandelvorm iets bij PDS kan betekenen wil nog niet zeggen dat PDS alleen maar psychisch is. Wel kan het verminderen van stress/spanning/angst een bijdrage leveren in het verminderen van de klachten. Ook kan via een psychologische invalshoek (zie hieronder behandeling) de ervaren controle op de klachten vergroot worden.

Hypnose als behandeling bij Prikkelbare Darm Syndroom

Er zijn een aantal psychologische behandelvormen waarbij uit onderzoek blijkt dat ze veelbelovend zijn. Een daarvan is de behandeling waarbij gebruik gemaakt wordt van hypnose.

Hypnose:  Bij hypnose leer je je ontspannen en te concentreren op je eigen lichaam. Met deze ontspanning en concentratie kan je gebruik maken van suggesties en je verbeeldingskracht om je eigen ervaring van de darmen te veranderen. Zo kun je leren om de werking van de darmen (die normaal buiten je wil omgaat) toch te beïnvloeden (zie hypnose)

Rond hypnose hangt al snel een mysterieus sfeertje en dat beeld kan in de media versterkt worden. Dus om een aantal zaken duidelijk te stellen: Bij de behandeling ben je nooit “weg” of buiten bewustzijn, het bewustzijn wordt alleen meer gericht op processen in het lichaam om op die manier zelf meer controle te krijgen. Hypnose is een alledaags verschijnsel; denk maar aan iemand die in een film/verhaal verdiept is (sterke concentratie, ziet het verhaal helemaal voor zich). Zo sterk soms dat je wel driemaal moet roepen voordat de persoon reageert. Die persoon heeft zichzelf ook gehypnotiseerd.

De behandeling bestaat uit een intake en daarop volgende 5 sessies met een frequentie van eens in de twee weken. Per sessie leer je een zelfhypnose oefening die gericht is op een of meerdere aspecten van PDS (ontspanning, beïnvloeden beweeglijkheid en pijnreductie). Deze oefening krijg je op cd om vervolgens elke dag te oefenen tot de volgende sessie. Elke sessie houden we de voortgang bij.

Verantwoording

Dit behandelprotocol wordt ook gebruikt in het promotieonderzoek van C. Flik van het St Antoniusziekenhuis Utrecht Overvecht (c.e.flik@umcutrecht.nl of c.flik@Antoniusziekenhuis.nl) Ik ben opgeleid in hypnose (opleiding A, B en C) bij de Nederlandse Vereniging voor Hypnose (www.nvvh.com) en ga uit van hun richtlijnen v.w.b ethisch handelen en het gebruik van hypnose in therapie.

 

Psycholoog, Psychotherapie, Hilversum

Comments are closed.