Psychologenpraktijk Vandaag

Geprotocolleerde behandeling voor nachtmerries

Nachtmerries

Dromen doen we allemaal. Nachtmerries zijn er ook en die hebben we over het algemeen gelukkig een stuk minder. Echter zo’n 2-5% van de bevolking heeft last van nachtmerries. Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen waaruit je meestal wakker schrikt. Na de nachtmerrie heb je vaak een duidelijke herinnering van die droom. De inhoud van nachtmerries verschilt van mens tot mens. Vaak spelen er wel dezelfde thema’s een rol die kunnen leiden tot de angstige gevoelens; vb gevaar en dreiging, verlies of machteloosheid. Nachtmerries kunnen vervolgens weer zorgen en stress oproepen en je dagelijkse functioneren beinvloeden.

Voor veel nachtmerries is er een behandelmethode die goede resultaten biedt;  namelijk de Imaginatie- en Rescripting Therapie (IRT) zoals ontwikkeld door A. van Schagen, J, Lancee en V. Spoormaker. Bovenstaande tekst is ook gebaseerd op hun boek voor IRT voor nachtmerries (2012).

De behandeling

De geprotocolleerde behandeling bestaat uit 7 zittingen waarin aandacht is voor

  • Informatie en educatie over slapen en nachtmerries.
  • Inzicht krijgen in eigen nachtmerries middels registratie opdrachten
  • Het oefenen in gebruik maken van je vermogen tot visualiseren en verbeelden
  • Het inzetten van dit vermogen tot visualiseren en verbeelden om bestaande nachtmerries te veranderen zodat ze of in een minder nare vorm terugkomen of helemaal niet meer terugkomen.

Er wordt gewerkt vanuit het werkboek “Van je nachtmerries af” geschreven door bovenstaande auteurs.

Nachtmerries en Trauma

Nachtmerries kan je hebben zonder dat er sprake is van een Post Traumatische Stress Stoornis. In dat geval is bovenstaand protocol goed bruikbaar.

Indien de nachtmerries deel uit maken van een Post Traumatische Stress Stoornis dan moet goed gekeken worden of niet eerst het trauma moet worden behandeld (traumabehandeling)

 

Psycholoog, Hilversum, psychotherapie

 

Comments are closed.